Haid Berpanjangan – Masalah, Punca dan Cara Mengatasi

Haid Berpanjangan

Masalah haid berpanjangan boleh dikatakan dialami majoriti wanita. Tidak kira wanita belum berkahwin atau sudah berumahtangga. Haid berpanjangan ini akan menyebabkan seseorang akan merasa tidak selesa, hidup dalam kerisauan dan produktivi juga menurun. Ada juga mengalami pening kepala dan cepat letih.

Bagi wanita normal, kitaran haid dalam tempoh 21-35 hari panjang. Tempoh keluar darah haid bagi wanita normal ialah 7 hari hingga 14 hari. Dalam Islam,  darah haid yang keluar lebih dari 14 hari dipanggil darah istihadah.

Punca

Secara asasnya masalah haid berpanjangan ini terjadi kerana ketidakseimbangan hormon. Mungkin ada kaitan dengan diet seseorang, tekanan yang dihadapi, pengambilan ubatan seperti pil perancang.

Kehidupan wanita memang bergantung kepada hormonnya.

Punca lain seperti penyakit fibroid, kanser, jangkitan kuman pada sistem peranakan seseorangan.

Cara Atasi

Cara mengatasi masalah haid berpanjangan, anda disaran untuk membuat pemeriksaan doktor.

Bagi yang mengalami ketidakseimbangan hormon, Dr Zubaidi Hj Ahmad mencadangan Ekstrak Kacip Fatimah Phyto Plus keluaran Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Kelebihan dan khasiat yang ada pada kacip fatimah dapat membantu keseimbangan hormon wanita. Dalam sejarah melayu, nenek moyang kita juga mengamalkan herba berasaskan kacip fatimah. Kajian universiti tempatan dan luar negara juga mengiktiraf khasiat kacip fatimah untuk kesihatan wanita.

Kacip fatimah adalah herba semulajadi yang terbaik bagi penjagaan kecantikan dalaman wanita.

Kacip Fatimah Pytho Plus

Kacip Fatimah Phyto Plus adalah produk herba semulajadi hasil kajian Institut Pembangunan Boiproduk UTM. Selain dicadangkan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad, Ustazah Nurhafizah Musa juga mengalakkan produk ini kepada setiap wanita.

Kebaikan Kacip Fatimah Phyto Plus :

  • Mengatur semula kitaran haid.
  • Melancarkan perjalanan haid.
  • Mengurangkan keputihan / lendir berlebihan dari faraj.
  • Menambah tenaga semasa hubungan intim.
  • Membantu penyakit seperti endometriosis, ovarian cyst, PCOS

Detail berkenaan produk ini klik Info Lanjuit di bawah.

Info Lanjut Kacip Fatimah Phyto Plus

kacip fatimah phyto plus

Dapatkan Tips Kecantikan dan Kesihatan Dalam Wanita berasaskan herba semulajadi.

 

6 thoughts on “Haid Berpanjangan – Masalah, Punca dan Cara Mengatasi

  1. ziela says:

    Assalamualaikum..DR sy pn ziela.sy nk tny.bln 5 sy behenti ambil jarum perancang.bln 6 dan 7 sy x dtg haid.bln 8 sx dtg haid tpi cikit2 pad pn x penuh..setitik-6 mcm tu.tpi smpai 1 bln jga mcm tu.lps tu behenti,bln 9 x dtg lg.bln 10 pd 12 hrbln hingga skrng dtg haid lg.mau sbln lbh dh.tpi mcm tu jga cikit2..bila buat krj yg berat ia akan keluar.ada kh itu kesan dr behenti dr jarum peran2ng DR? Tlg sy DR,sy tkt ada kh ini tanda2 kanser.thn 2016 bln 1 sy buat papsner,keputusan normal.tlg DR kc penjelasan

  2. Nozita abdul hamid says:

    Assalamualaikum … bolehkah sy dptkan ekstrak kacip fatimah phyto plus dr mana-mana famasi? … kerana saya mengalami hormon tidak seimbang (haid berpjgan) … telah mendapatkan rawatan dgn doktor pakar n telah membuat DNC … tpi masih lgi mengalami haid.

    Harap saya mendapat maklum balas dr pihak doktor.

    Terima kasih

  3. alyn syaheera says:

    Assalamualaikum Doc saya nak tanya saya baru lepas bersalin darah nifas dah berhenti siap da solat sume tibe-tibe darah keluar balik jumpe doc dia kat darah period tapi banyak ni dah hari ke 12 still banyak lagi risau darah tak berhenti dalam mase yang sama saya makan pil perancang patut ke saya stop dulu makan pil tu?

  4. Norasidah Binti Abu Kasim says:

    Assalamualaikum.. Sya ada masalah priod yg x teratur.. Sbb sya ada PCOS.. Tetapi bila sya priod.. Priod 4 hari pertama sikit mcm nak habis… Bila masuk hari seterus nya.. Jadi byk sehinggalah smpai 10 pad sya tukar itu pon bocor.. Bermakna lebih dari 10 pad sepatut nya.. Darah berketul2 besar2..yg merisau kan sya dia terlampau byk & perut saya sakit sgt… Sya minta tolong penjelasan… Terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *